zavřít panel
Toto pole je povinné

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Index Exportu: navzdory ochlazení nový rekord exportu na obzoru

10. 10. 2019

Podle aktuálního výpočtu Indexu Exportu v závěru roku neklesnou jen venkovní teploty, ale i výkonnost českého exportu. K červnovému a srpnovému sezónně neočištěnému meziročnímu poklesu přibude do konce roku pravděpodobně ještě jeden pokles.

Stejně jako v roce 2018, ani letos český export nepřekonal trojitou laťku poklesu. „To je s ohledem na technickou recesi v Německu, slábnoucí globální poptávku a rekordně nízké úrovně rozličných předstihových ukazatelů doma i v zahraničí dobrý výkon,“ domnívá se Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a dodává, že „o oživení či silném výkonu exportu nelze až na některé výjimky, automotive především, hovořit. Dokazuje to i prognózované zpomalení růstu hodnoty národního vývozu z loňských více jak 3 % na letošní zhruba 2,5 - 3 %. Přesto si hodnota českého exportu v roce 2019 zapíše nový historický rekord, a to i navzdory německému ochlazení. Hranice 4 biliónů zatím pokořena nebude.“

„Podobná situace je i v přeshraničním exportu. Pokud v závěru roku nepřiletí „černé labutě“ s poselstvím Donalda Trumpa, či Borise Johnsona, mohl by padnout další milník českého exportu – a to hranice 4,5 bil. Kč. Meziročně by tak došlo k nárůstu o více než 2,5 %, ale každopádně je třeba se připravovat na „chladnější“ období, protože Německo je na hraně recese a ze zkušenosti z minula víme, že inkubační doba přechodu recese z Německa do ČR trvá 4–5 měsíců,“ dodává Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Šetření mezi českými vývozci

Pravidelně jednou za tři měsíce provádí Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací exportérů šetření mezi českými vývozci. V rámci šetření vývozci odpovídají na dvě otázky: „Jak hodnotíte současnou úroveň exportu Vaší společnosti ve srovnání s obdobím před 3 měsíci?“ a „Jaký očekáváte vývoj exportu Vaší společnosti za následující 3 měsíce ve srovnání s dneškem?“ Respondenti pokaždé vybírají ze škály 0-100.

Čeští exportéři vystaveni špatným zprávám z Německa, obchodním třenicím mezi USA a Čínou nebo stále nevyřešenému způsobu a načasování odchodu Velké Británie z EU podléhají špatné náladě. Na přelomu září a října čeští exportéři, navzdory zprávám z průmyslu o nárůstu nových zakázek, hodnotí svou situaci nejhůře od počátku měření, tj. od druhého čtvrtletí 2016. Propad hodnocení současné situace po třetí v řadě a dál hlouběji do pásma kontrakce je svým rozsahem bezprecedentní (o 2,5 procentního bodu). „Čeští exportéři se nejspíš nechali „unést“ svými německými kolegy, kteří hodnotí vyhlídky německého vývozu nejhůře za posledních 10 let! Vyhlídky na konec roku pro český export nevypadají vůbec příznivě, pokud se podíváme mimo český automobilový průmysl, který teď zásluhou nedávno zahájené výroby nových modelů aut zažívá nejspíš přechodný boom,“ domnívá se Horská. Potřetí v řadě se zhoršují i vyhlídky českého exportu, přičemž už podruhé se nachází pod hladinou 50 bodů, tedy v pásmu poklesu.

Anketa mezi českými vývozci – kdy očekáváte příchod ekonomické recese?

Šetření mezi českými vývozci jsme tentokrát obohatili anketou na téma ekonomické recese, které intenzivně rezonuje nejen v odborných ale i veřejných diskusích. Zajímalo nás, zdali vůbec a pokud ano, tak kdy čeští exportéři očekávají nástup hospodářské recese. V anketě 81 % respondentů uvedlo, že recesi opravdu očekává, z toho 65 % v příštím roce. Pouze 16 % předpokládá příchod recese ještě do konce toho roku. 19 % respondentů naopak pokles ekonomiky navzdory všem rizikům neočekávají. „Z ankety vyplývá, že některé obory už nyní zažívají ochlazení a výpadky zahraničních zakázek. Týká se to především strojírenských firem, které pociťují ochlazující se investiční aktivitu v zahraničí nebo oddalování investičních projektů,“ doplňuje Horská.

O Indexu Exportu

Index Exportu je unikátní nástroj umožňující predikci vývoje výkonnosti českého exportu v několikaměsíčním předstihu
na základě řady statistických dat a vybraných předstihových indikátorů. Jeho aktuální podoba vznikla jako výsledek prohloubení spolupráce mezi Raiffeisenbank a Asociací exportérů. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: index nákupních manažerů Eurozóny PMI, reálný efektivní kurz koruny vůči euru očištěný o inflaci v průmyslu, německé průmyslové zakázky
a české zakázky ze zahraničí. V rámci sestavování Indexu jsou rovněž jednou za čtvrtletí dotazováni čeští exportéři na jejich očekávání ohledně budoucího vývoje exportu.

Základní informace o Asociaci exportérů

Asociace exportérů vznikla v roce 2002 s cílem zachovat a zvyšovat konkurenceschopnost tuzemských firem, zejména těch exportních. Zástupci Asociace sledují tendence a vývoj legislativy Evropské unie a upozorňují na možná rizika pro Českou republiku. Členové Asociace posilují komunikaci s vládou při přípravě proexportních opatření a upevňují i vztahy se zástupci České národní banky. Asociace spolupracuje rovněž se špičkovými analytiky na tvorbě ukazatelů, které vyjadřují vliv tuzemských exportních společností na ekonomiku České republiky.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank poskytuje již 25 let široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele v České republice. Banka obsluhuje klienty v síti 130 poboček a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních, firemních a podnikatelských poradců. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu, která dává práci třem tisícovkám zaměstnanců. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).