zavřít panel
Toto pole je povinné

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Index Exportu – růst navzdory potížím v dodavatelských řetězcích

25. 2. 2021

Český export si v posledním čtvrtletí minulého roku vedl nad očekáváními. V prosinci vzrostl meziročně o necelých 18 % (národní metodika), tedy nejrychlejším tempem od července 2014. Hlavní podíl na výsledku měla motorová vozidla, jejichž vývoz byl meziročně vyšší o 20,4 miliard Kč. I přesto se ale obrovské ztráty z jarních měsíců nepodařilo zcela dohnat. Za celý loňský rok export ztratil 166 miliard Kč, přičemž za prvních osm měsíců ztráta ještě činila 268 miliard Kč.

Poslední výsledky „měkkých“ indikátorů u důležitých obchodních partnerů, jako třeba v Německu, příjemně překvapily. „Tamní šetření mezi nákupními manažery ve zpracovatelském sektoru (PMI) ukázalo na pokračující expanzi výroby, a to navzdory potížím v dodavatelských řetězcích způsobených pandemií,“ upozorňuje David Vagenknecht, analytik Raiffeisenbank a.s.
„Pozitivně překvapil i výsledek německého Ifo indexu, další proměnné, o kterou se Index Exportu opírá,“ dodává Vagenknecht.

Výhled do jarních měsíců je tak podle aktuálního výpočtu indexu optimistický. Je však třeba připomenout, že značnou roli v predikovaném meziročním růstu sehraje velmi nízká srovnávací základna: loni v dubnu se objem vývozů propadl o 38 % a v květnu téměř o 29 %. Riziko pro horší, než predikovaný vývoj exportu představují sílící komplikace v dodavatelských řetězcích, které nepříznivá domácí epidemická situace ještě umocňuje. Názorným příkladem jsou citelná zdržení na česko-německých hranicích.
„Lze tak počítat s tím, že aktuální problémy týkající se chybějícího výrobního materiálu či prodlužování dodavatelských lhůt by se mohly ještě prohloubit,“ dodává David Vagenknecht.

Ve hře jsou však ještě další „neznámé“, které se mohou negativně propsat do výsledků exportu. „Rizikem jsou úvahy polského ministerstva zdravotnictví uzavřít státní hranici s Českou republikou, což by velmi negativně ovlivnilo zejména počet dělníků v příhraniční oblasti,“ upozorňuje Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Další hrozbou jsou aktuálně narůstající problémy s námořní dopravou. „Jedná se o velký deficit disponibilních kontejnerů, přičemž v důsledku toho jsou beznadějně „vyprodány“ všechny termíny na březen a velká většina termínů i na duben. Navíc raketově roste cena za jejich přepravu na lince Evropa – Asie a zpět,“ dodává Otto Daněk.

_______________________

O Indexu Exportu
Index Exportu je unikátní nástroj umožňující predikci vývoje výkonnosti českého exportu v několikaměsíčním předstihu
na základě řady statistických dat a vybraných předstihových indikátorů. Jeho aktuální podoba vznikla jako výsledek prohloubení spolupráce mezi Raiffeisenbank a Asociací exportérů. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: index nákupních manažerů Eurozóny PMI, reálný efektivní kurz koruny vůči euru očištěný o inflaci v průmyslu, německé průmyslové zakázky
a české zakázky ze zahraničí. V rámci sestavování Indexu jsou rovněž jednou za čtvrtletí dotazováni čeští exportéři na jejich očekávání ohledně budoucího vývoje exportu.

Základní informace o Asociaci exportérů
Asociace exportérů vznikla v roce 2002 s cílem zachovat a zvyšovat konkurenceschopnost tuzemských firem, zejména těch exportních. Zástupci Asociace sledují tendence a vývoj legislativy Evropské unie a upozorňují na možná rizika pro Českou republiku. Členové Asociace posilují komunikaci s vládou při přípravě proexportních opatření a upevňují i vztahy se zástupci České národní banky. Asociace spolupracuje rovněž se špičkovými analytiky na tvorbě ukazatelů, které vyjadřují vliv tuzemských exportních společností na ekonomiku České republiky.