zavřít panel
Toto pole je povinné

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Tomáš Rosa: Kryptokalypsa může přijít do 15 let

6. 6. 2019

Tomáš Rosa, kryptolog Raiffeisenbank, přednášel na konferenci Digitální identita, a svůj příspěvek věnoval rizikům kvantových počítačů. Během konference řekl, že kvantové počítače v budoucnu kromě dalších věcí umožní prolomit většinu dnes používaných šifrovacích algoritmů.

Serveru Lupa.cz poskytl Tomáš Rosa rozhovor, z něhož vám přinášíme malou ukázku:
„Pokud dnes chráníme některé informace a chceme je chránit i za dalších 15 let, tak už dnes musíme použít jiné algoritmy. Protože to, co dnes zašifruji algoritmem, o němž víme, že bude prolomen, tak je vlastně jen zpráva, kterou posílám do budoucnosti. A ta zpráva bude v té budoucnosti naprosto otevřená a už s tím nic neuděláme,“ uvedl Rosa.

V 90. letech byla velká část internetové komunikace chráněna poměrně slabými klíči. Sice se vědělo, že zabezpečení není příliš silné, tehdy ale chyběly výkonné počítače, které by klíče umožnily prolomit.
"Nicméně zpravodajské služby, kterým toto došlo, tak v 90. letech nahrávaly doslova co mohly, a dnes prolomení takové komunikace trvá řádově pár minut. Něco z té doby samozřejmě už pozbylo platnosti, ale stále je tam dost informací, které mohou vysvětlit, proč se některé události staly a jak se staly. Řada těchto informací má přesah i do budoucnosti,“ upozornil Rosa.

V rozhovoru, který Lupa.cz nabízí formou podcastu, mluví Tomáš Rosa i o tom, jaké bezpečnostní algoritmy jsou kvantovými počítači ohroženy, zda mají kvantové počítače nějaké meze a zda jsou do budoucna nějak ohroženy kryptoměny.

Poslechněte si celý rozhovor.