zavřít panel
Toto pole je povinné

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Index Exportu: oživení v nedohlednu

31. 5. 2019

Zatímco na začátku loňského roku výkonnost českého exportu značně kolísala, letošní rok je doposud ve znamení stabilního, nicméně pozvolného růstu hodnoty vývozu.

Podle Indexu Exportu bude výkonnost českého exportu dál bohužel slábnout. Průměrná meziroční tempa růstu českého vývozu se neudrží na nedávných úrovních a zpomalí na jednotky procent. „Hlavní důvod zůstává stále stejný: slábnoucí zahraniční poptávka. Ani pro exportéry příznivý vývoj české koruny nemůže kompenzovat zhoršující se vyhlídky růstu německé ekonomiky – našeho hlavního obchodního partnera. Nové německé průmyslové objednávky klesají již 5. měsíc v řadě a vyhlídky na růst německého exportu jsou nejslabší od října 2012,“ uvádí Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

„Výsledky exportu za 1. čtvrtletí t.r. jsou oproti očekávání z konce roku minulého o něco lepší, ale to je asi jediná pozitivní zpráva, kterou je možno v tuto chvíli uvést. Protože apetit dovozců roste podstatně rychleji než vývozy, národní bilance ZO se už propadá o téměř 8 %. A navíc vlajková loď českého exportu – osobní automobily, meziročně zaznamenala propad ve výši necelých 2 %. A i když IE signalizuje na prázdninové měsíce ještě mírný růst, je třeba počítat s událostmi, které IE nemůže zohlednit. Jedná se zejména o očekávané vykopání obchodní válečné sekery americkým prezidentem, které pravděpodobně nejvíc zasáhne právě automobilový průmysl a klidu nepřidává ani skutečnost, že Velká Británie s velkou pravděpodobností směřuje k tvrdé variantě brexitu, a proto už teď je třeba začít s přípravami na „chladnější“ období,“ dodává Otto Daněk, místopředseda Asociace Exportérů.