zavřít panel
Toto pole je povinné

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Červencové maloobchodní tržby dohánějí předchozí ztráty

5. 9. 2018

Maloobchodní tržby v červenci vzrostly o 7,0 % v meziročním srovnání. Tržby bez započtení prodejů automobilů dosáhly meziročního tempa růstu 5,6 %.

Solidní růst maloobchodních tržeb pohání stále vysoká spotřebitelská důvěra nebo silný růst platů. K tomu se přidává jeden pracovní den navíc ve srovnání s předchozím rokem. Prodejům pomáhají také sezónní výprodeje, což potvrzuje i výrazný nárůst prodejů skrze internetové obchody a to až o 25 %. Významně se také dařilo prodeji elektroniky nebo automobilovému sektoru.

Letní měsíce tak viditelně dohánějí slabší druhé čtvrtletí roku a tento trend by měl i nadále pokračovat. Spotřebitelská důvěra v posledních měsících mírně poklesla, ale i nadále se drží na velmi vysokých úrovních. Dalšímu růstu maloobchodních tržeb nahrává i rekordně vysoká zaměstnanost a vyhlídka dalšího růstu platů v následujících čtvrtletích. Pro celý letošní rok tak očekáváme, že maloobchodní tržby porostou svižným tempem 6,2 %.

Tržby z prodejů a údržby aut dosáhly meziročního růstu 10,4 %, což je nejvyšší hodnota tohoto roku. Tradičně se dařilo prodeji prostřednictvím internetu a zásilkových služeb (25,0 %). Tržby z prodeje elektroniky dále stabilně rostou přibližně desetiprocentním tempem. Solidně si vedl i prodej výrobků pro sport, kulturu a rekreaci (9,1 %). V červenci meziročně poklesly jen tržby z prodeje potravin ve specializovaných prodejnách a ubytování.