zavřít panel

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

INDEX EXPORTU: ČESKÝ VÝVOZ HLEDÁ SMĚR

30. 5. 2016

Předstihový Index Exportu varuje: český vývoz bude v průběhu léta velmi rozkolísaný.

Ekonomika eurozóny po příznivém růstu v prvním čtvrtletí letošního roku bohužel slábne. Nových zakázek pro české vývozce je méně než na začátku roku. A sama oslabená koruna nové zakázky nezajistí. Hlavní tahouni růstu eurozóny Německo a Francie se musí ve stále větší míře spoléhat na domácí poptávku.

Spíše než reexport do Evropy budou český vývoz táhnout dodávky pro domácí evropský trh  a pro mimoevropské trhy,“ říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská a dodává: „V některých oborech musí kvůli nedostatku vhodných zaměstnanců nové zakázky odmítat.” To vše, navíc okořeněné nebezpečím Brexitu, limituje růst českého vývozu. Stálicí českého průmyslu i vývozu zůstává automobilový průmysl, který těží ze snadno dostupného a levného financování nákupů aut.

Index exportu

O Indexu Exportu

Index Exportu je unikátní nástroj umožňující predikci vývoje výkonnosti českého exportu v několikaměsíčním předstihu na základě řady statistických dat a vybraných předstihových indikátorů. Jeho nová podoba vznikla jako výsledek prohloubení spolupráce mezi Raiffeisenbank a Asociací exportérů. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: index nákupních manažerů Eurozóny PMI, reálný efektivní kurs koruny vůči euru očištěný o inflaci v průmyslu, německé průmyslové zakázky a české zakázky ze zahraničí.
 V rámci sestavování Indexu jsou rovněž jednou za čtvrtletí dotazováni čeští exportéři na jejich očekávání ohledně budoucího vývoje exportu.