zavřít panel

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

INDEX EXPORTU: ČESKÝ VÝVOZ SI DRŽÍ SLUŠNÉ TEMPO

5. 4. 2016

Předstihový Index Exportu ukazuje, že by si měl vývoz z České republiky v nadcházejících měsících udržet solidní tempo růstu.

Předstihový Index Exportu ukazuje, že by si měl vývoz z České republiky v nadcházejících měsících udržet solidní tempo růstu. Tento vývoj je plně v souladu s očekávaným dobrým výkonem německé ekonomiky v první polovině roku a se zklidněním světových finančních trhů. Na přelomu roku byla přitom výkonnost českého vývozu nepříznivě ovlivněna technickými odstávkami v sektorech chemie a energetiky.

Evergreenem v podpoře českého vývozu zůstává stabilní a uměle oslabená hodnota české koruny při nízké ceně dovážených surovin. „Bez zahraniční poptávky by se však českému exportu nedařilo. Naštěstí tato poptávka mírně roste, což dokazují objednávky ze zahraničí, kterých přibylo o něco málo více než v loňském roce,“ říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Jednou za čtvrtletí je pravidelné měsíční měření Indexu Exportu rozšířeno o průzkum mezi exportéry, který realizuje Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací exportérů. „Výsledky tohoto průzkumu z poloviny března jsou povzbudivé. Čeští exportéři jsou nyní optimističtější než v listopadu loňského roku,“ uvádí Helena Horská. Současná úroveň exportu je vývozci hodnocena nepatrně lépe než ve čtvrtém čtvrtletí roku 2015 (aktuálně 51 bodů oproti 50 bodům v 4Q 2015) a pro následující tři měsíce se očekává další zlepšení.V březnu 2016 hodnota Indexu Exportu vzrostla na 59,5 bodu z listopadových 55 bodů na škále od nuly do sta.