Raiffeisenbank financuje investice do fotovoltaiky nejen jako součást energetické bezpečnosti firem

20. 9. 2022

Raiffeisenbank financuje investice na nákup fotovoltaické elektrárny (FVE) a souvisejících technologií jako energetického řešení pro firmy s cílem zvýšení energetické samostatnosti a bezpečnosti firem a snížení nákladů na energie.

Banka nabízí řešení financování projektu i výstavby v rámci jednoho balíčku. Financovat lze až 100 % investice, přičemž až 35 % ceny projektu může pokrýt státní dotace. Nejvyšší možná splatnost úvěru je 15 let.

Kromě vlastního financování fotovoltaické elektrárny je banka schopna pomoci i s žádostí o dotaci a dodávkou celého řešení, a to včetně jednotlivých administrativních kroků a pojištění. Díky vybudovaným partnerstvím navíc řešení funguje modulárně, tedy dle skutečných potřeb klienta, protože jednotlivé služby na sobě nejsou závislé.

Do financování zahrnuje banka nejen vlastní FVE, ale rovněž případné stavební úpravy. V rámci úvěru zároveň financuje související technologie, jako jsou tepelná čerpadla, baterie a další. Financování navíc není vázáno na podmínku dotace, její získání ale podporuje ekonomickou návratnost.
V rámci řešení mohou klienti využít i pojištění FVE a projektu včetně unikátního pojištění pro případ nižšího slunečního svitu od pojišťovny UNIQA.

“Financujeme všechny druhy fotovoltaických elektráren a v rámci úvěru umíme řešit i jejich komplexnější řešení v areálu dané firmy, tedy na zemi, na střeše, jiných objektech nebo například na přístřešcích na parkovištích atp.,” doplňuje Václav Štětina, který v Raiffeisenbank vede firemní bankovnictví.

Banka chce tímto produktem dále podpořit diverzifikaci energetického mixu ČR a energetickou nezávislost.

Orientační příklad, který nezohledňuje typ střechy, osvit atd.:
Výkon FVE se vyjadřuje v kWp, přičemž jeden kWp instalovaného výkonu zabere zhruba 6–7 m2 střechy. Na střechu o velikosti 1 000 m2 se běžně instaluje FVE o výkonu 150 kWp a vyrobí tedy ročně cca 150 MWh energie. Průměrná cena 1 MWh v loňském roce byla cca 5 tisíc, takže elektrárna za rok vyrobí elektřinu za cca 700 tisíc korun. Náklady na instalaci 150 kWp elektrárny bez baterie jsou cca 3,4 milionu korun, z čehož 1,2 milionu pokryje dotace (35 %). Návratnost tedy dosahuje cca 5 let (bez dotace).