Za první pololetí 2022 vykázala Raiffeisenbank zisk ve výši 3,01 miliardy korun

2. 8. 2022
  • Objem poskytnutých úvěrů klientům ve výši 343 miliard Kč
    (meziroční nárůst o 36,8 %)
  • Objem přijatých vkladů od klientů ve výši 484 miliard Kč
    (meziroční nárůst o 17,9 %)
  • Celková aktiva banky ve výši 593 miliard Kč (meziroční nárůst o 15,5 %)
  • Čistý zisk banky dosáhl výše 3,01 miliardy Kč (meziroční nárůst o 78,4 %)
  • Silná kapitálová pozice: kapitálová přiměřenost k 30. 6. 2022 ve výši 19,65 %

„Jsem přesvědčen, že zvláště v nejistých a náročných časech se naplno projevují lidské hodnoty. A i když nás přítomnost může zaměstnávat více, než bychom si přáli, neměli bychom zapomínat na budoucnost. To platí obecně v životě i ve světě financí. Jedním ze strategických cílů Raiffeisenbank je proto posilování principů odpovědného bankovnictví. Téma udržitelnosti a udržitelných financí považuji za klíčové a domnívám se, že bude významným způsobem ovlivňovat podobu bankovního světa následujících let. V Raiffeisenbank cítíme jako svůj úkol pomáhat a usnadňovat našim klientům úspěšně transformovat jejich obchodní aktivity k dlouhodobé udržitelnosti,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida, a dodává: „Abychom tyto aktivity podpořili konkrétními kroky, zavedli jsme v bance od letošního června novou pozici Sustainability Officera, který se věnuje především koordinaci tematiky udržitelnosti (ESG) napříč bankou a rozvoji udržitelných bankovních produktů.“

„Osobně se velmi těším na vylepšení, jež klientům Raiffeisenbank přineseme nejen v oblasti udržitelnosti a udržitelných financí,“ uzavírá Igor Vida.

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA PRVNÍ POLOLETÍ 2022

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY
Čistý zisk banky za první pololetí 2022 dosáhl výše 3,01 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 78,4 %. Celkové provozní výnosy se zvýšily o 75,3 % na 8,83 miliardy Kč. V meziročním srovnání výsledků banky má pozitivní dopad fúze s Equa bank a.s.

Čisté úrokové výnosy banky vzrostly o 113,1 %, a dosáhly tak výše 6,93 miliardy Kč. Nárůst je způsoben zejména zvyšováním tržních úrokových sazeb z důvodu utahování měnové politiky v souvislosti s bojem proti inflaci. Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 34,5 % na 2,22 miliardy Kč. Ostatní výnosy a náklady banky, které zahrnují mimo jiné zisk nebo ztrátu z operací na finančních trzích, dosáhly -451,9 milionů Kč, což činí pokles o 502,5 milionů Kč v porovnání s prvním pololetím roku 2021.

VKLADY A ÚVĚRY
Celková aktiva banky dosáhla výše 593 miliard Kč, a meziročně tak vzrostla o 15,5 %. Objem poskytnutých úvěrů klientům se zvýšil o 36,8 % na 343 miliard Kč. K růstu došlo jak na straně domácností ve formě hypotečních a spotřebitelských úvěrů, tak na straně firem ve formě investičních úvěrů. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 17,9 % na 484 miliard Kč. Růst je tažen zvyšujícími se zůstatky na spořicích účtech a termínovaných vkladech, a to na straně domácností i firem. Výrazný nárůst úvěrů i vkladů je ovlivněn fúzí s Equa bank a.s.

NÁKLADY
Provozní náklady ve výši 4,69 miliardy Kč se v meziročním srovnání zvýšily o 45,5 %. Tento nárůst je způsoben především zmíněnou fúzí s Equa bank a.s.

ŘÍZENÍ RIZIK
Raiffeisenbank si i nadále udržuje velmi dobrou kvalitu svého úvěrového portfolia. Ztráty
ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek jsou v absolutní hodnotě v meziročním srovnání vyšší o 714 milionů Kč, když v prvním pololetí 2022 došlo k tvorbě opravných položek ve výši 426 milionů Kč, a to především u domácností.

KAPITÁL
Kapitálová přiměřenost banky k 30. červnu 2022 dosáhla výše 19,65 %. Valná hromada banky rozhodla na konci dubna 2022 o nevyplacení dividend akcionářům ze zisku za rok 2021, který dosáhl výše 4,69 miliardy Kč. Částka 4,39 miliardy Kč byla převedena do nerozděleného zisku a částka 296 milionů Kč byla použita na výplatu kupónu držitelům AT1 kapitálově investičních certifikátů.