zavřít panel
Toto pole je povinné

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Průzkum: Polovina Čechů drží doma hotovost, nejčastěji v šuplíku

6. 1. 2022

Téměř polovina Čechů má doma finanční rezervu v hotovosti. Nejčastěji je to částka kolem 5 tisíc korun, která je uložená v šuplíku. Vyplývá to z průzkumu NMS Research pro Raiffeisenbank.

48 % Čechů doma schovává nějakou hotovost. Většina domácností má doma v hotovosti od 2 do 10 tisíc korun, obvykle se jedná o částku kolem 5 tisíc korun.

“Chápeme, že mít doma několik tisíc pro strýčka Příhodu se může hodit, ale v současné době, kdy jsou peníze na běžných i spořicích účtech dostupné okamžitě a inflace dosahuje vysokých hodnot, se tyto peníze znehodnocují,” říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

62 % dotazovaných doma drží méně než 10 tisíc korun. 10 až 20 tisíc schovává 19 % a 20 až 50 tisíc korun 12 % Čechů. Více než 50 tisíc korun má doma 8 % respondentů.

Pětina (19 %) Čechů má finanční rezervu uloženou v šuplíku. 17 % využívá trezor, 6 % skříň s oblečením a 5 % knihovnu. Jednotky případů odpověděly, že peníze schovávají za obrazem, pod kobercem, v posteli nebo v hodinách. Třetina dotazovaných na tuto otázku odmítla odpovědět.

Průzkum provedla pomocí online dotazování agentura NMS Market Research v srpnu roku 2021 na vzorku 1031 respondentů ve věku 18–65 let.