zavřít panel
Toto pole je povinné

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Index Exportu – oslabený automotive doléhá na výkon exportu

7. 12. 2021

Výhled pro export se podle aktuálního výpočtu Indexu Exportu znovu mírně zhoršil, když pro závěr roku predikuje meziroční pokles do výše 5 % a pro začátek nového roku jen slabý růst. „I přesto výkon českého exportu, měřený celoroční hodnotou vyvezeného zboží, překoná předkovidové úrovně a zapíše si nový historický rekord v blízkosti 3,9 biliónů korun,“ vysvětluje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Aktuálně je největší brzdou slabší výkon v automobilovém průmyslu. Konkrétně vývoz aut byl v říjnu o 31 % a v září o 33 % nižší než loni, a aktuálně tak výrazně snižuje výkonnost celkového vývozu. Kromě nedostatku materiálů se exportéři potýkají s dalším zhoršením plynulosti dodávek a stále intenzivnějším cenovým tlakům, přičemž zhoršení epidemické situace doma i v zahraničí situaci ještě přiživuje. „Jelikož situace ve výrobních řetězcích se jen tak nezlepší, bude se export držet při zemi i na počátku příštího roku. Od března do výpočtu navíc vstoupí výrazně vysoká srovnávací základna z loňského jara, kdy se export vzpamatovával z úderu loňské vlny pandemie,“ uzavírá Helena Horská.

„Předpověď pro export na začátek příštího roku zatím nenaznačuje, že by mělo dojít k nějakému výraznějšímu oživení. Nedostatek pracovních sil a komponent potrvá, růst cen téměř všeho nevypadá, že by měl svůj vrchol za sebou a covid zřejmě neřekl své poslední slovo. Takže vítejme jakékoliv, byť sebemenší růstové náznaky! A i když letošní rok z pohledu exportu bude rekordním, vrásky na čele nám dělá výsledek bilance zahraničního obchodu v národním pojetí, který se poprvé od roku 2010 řítí do červených čísel,“ dodává Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.