zavřít panel
Toto pole je povinné

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Průzkum: Téměř pětina Čechů má před svým protějškem tajemství týkající se peněz

24. 11. 2021

Celkem 61 % Čechů žije ve společném soužití, z toho 18 % má před svým protějškem tajemství týkající se financí a 5 % vlastní tajný účet. 58 % respondentů má účty oddělené a 39 % společné. Zjistil to průzkum NMS Market Research realizovaný pro Raiffeisenbank.

Raiffeisenbank.
Tajemství týkající se peněz má před partnerem nebo partnerkou 18 % Čechů. Častěji jsou to muži než ženy, nejvíce ve věku 35 – 44 let se základním nebo středoškolským vzděláním a z menších obcí od 1 000 do 1 900 obyvatel.

14 % Čechů žijících v partnerském soužití v posledním roce něco tajně koupilo a ve 39 % případů to stálo více než 5 000 Kč. 5 % dotazovaných má nějaký tajný účet, o kterém protějšek neví.
„Zajímavé je, že v průzkumu, který dělala v roce 2018 Raiffeisen stavební spořitelna, uvedlo společný účet 41 procent dotazovaných a letos má společný účet už jen 28 procent Čechů. Zdá se, že se změnilo fungování domácností a přestává platit pravidlo, že jeden drží kasu a druhý basu. Časy, kdy většinou muž poslal celou výplatu na společný účet a žena z něj pak vše platila, jsou pravděpodobně minulostí,“ komentuje situaci Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Mezi partnery jsou častější oddělené účty, má je 58 % respondentů, kteří se o pravidelné měsíční platby dělí dle domluvy. Společný účet na domácnost, ze kterého platí pravidelné platby i vše ostatní, má 28 % Čechů a 11 % má společný účet na pravidelné platby a k tomu každý svůj účet na vlastní výdaje.

Průzkum provedla pomocí online dotazování agentura NMS Market Research v srpnu roku 2021 na vzorku 1031 respondentů ve věku 18 - 65 let.

Odkaz na průzkum RSTS v roce 2018
O rodinné finance se partneři starají společně, účet má ale každý svůj | Raiffeisen stavební spořitelna a.s. (rsts.cz)