Polovina rekonstrukcí domácností se neobejde bez řemeslníků, ti ale schází a jsou drazí

11. 11. 2021

Polovina Čechů, kteří v posledním roce rekonstruovali své nemovitosti, si na pomoc přizvala řemeslníky. Nejčastěji využitými profesemi byly zedníci, instalatéři a elektrikáři. V téměř polovině případů se cena za služby řemeslníků jevila jako vysoká. Vyplývá to z průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisenbank a Raiffeisen stavební spořitelnu.

4 z 10 Čechů v posledním roce prováděli nějaký typ rekonstrukce bydlení. Polovina těch, kteří rekonstruovali, si na pomoc přizvala řemeslníky. Nejčastěji zedníky (47 %), instalatéry (41 %) a elektrikáře (38 %). Dalších 15 % Čechů rekonstrukci plánovalo, ale nakonec nerealizovalo.

Přibližně pětina (19 %) Čechů využila během pandemie nějaké řemeslníky. Polovina z nich hodnotila cenu za jejich služby jako odpovídající, zatímco 47 % připadala cena vysoká.
Jen 3 % dotazovaných by byla ochotna zaplatit i víc. Řemeslníky však bylo obtížné sehnat, což může být jedním z důvodů, proč si zbývající polovina těch, kteří v loňském roce rekonstruovali, potřebnou práci raději udělala sama.

„Jsme národ kutilů, a to se odráží i ve vysokém počtu lidí, kteří rekonstruují svépomocí. Přesto je poptávka po službách řemeslníků tak vysoká, že se na ně čeká i několik týdnů. Rekonstrukce navíc prodražuje i zvyšující se cena vstupních materiálů, takže řada lidí musí sáhnout hlouběji do kapsy nebo žádat o úvěr,” říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank a Raiffeisen stavební spořitelny.
38 % z těch, kteří v posledním roce nerekonstruovali, plánuje rekonstrukci provést v následujícím roce. Nejvíce z nich se chystá malovat (32 %) a rekonstruovat kuchyň (24 %) nebo koupelnu (23 %). Připravují se i rekonstrukce ložnice, dětského či obývacího pokoje. Celkovou rekonstrukci plánuje 9 % dotazovaných.

Průzkum pro Raiffeisenbank a Raiffeisen stavební spořitelnu byl realizován agenturou NMS Market Research v srpnu 2021 v Českém národním panelu online dotazováním na reprezentativním vzorku 1031 lidí z obecné populace ve věku 18 - 64 let.

--------------------

O Raiffeisen stavební spořitelně
Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Majoritním akcionářem banky je Raiffeisenbank a.s.
Raiffeisen stavební spořitelna provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.