zavřít panel
Toto pole je povinné

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Raiffeisenbank a Equa bank získaly všechna potřebná svolení ke spojení

14. 5. 2021

Česká národní banka dnes vydala souhlas ke koupi Equa bank ze strany Raiffeisenbank a společně se souhlasem ze strany ÚOHS jsou nyní splněny veškeré základní podmínky pro uskutečnění transakce. Následovat bude vypořádání již dohodnutých kroků mezi akcionáři obou bank, převod akcií a příprava na samotnou právní fúzi obou společností.

Tato akvizice je vysoce cenná pro obě banky z pohledu jejich dalšího růstu, a především pak z pohledu rychlého vývoje nových produktů a špičkových technologií pro klienty,“ říká Igor Vida, generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank.
„Spojování Raiffeisenbank a Equa bank vnímám jako jedinečnou příležitost nabídnout klientům ty nejlepší finanční služby a produkty na trhu v jedné bance. Obě společnosti mají už dnes jedny z nejspokojenějších klientů v České republice a náš společný cíl je být, nejen v tomto směru, pro klienty první volbou,“ říká Petr Řehák, generální ředitel Equa bank.
Raiffeisenbank již od prvního ohlášení záměru spojení obou bank zdůrazňuje, že neplánuje měnit stávající podmínky pro klienty Equa bank.

Pro klienty Equa bank se nic nemění. Všechny klienty budeme průběžně informovat o dalších krocích tak, abychom jim i nadále poskytovali maximální pohodlí, jednoduché, přehledné a moderní služby a získali jejich spokojenost i důvěru,“ ubezpečuje Igor Vida.

Raiffeisenbank od začátku roku 2021 oznámila hned několik akvizic. Kromě dohody s Equa bank také exkluzivní spolupráci s ING nebo koupi platební instituce Akcenta.

Raiffeisenbank i díky tomu poroste v počtu svých retailových klientů a stane se tak jednou z největších bank na českém trhu. Již dnes má společně s Raiffeisen stavební spořitelnou přes 1,3 milionu klientů a rychle posiluje svou pozici na tuzemském trhu. Od začátku roku se samotné Raiffeisenbank podařilo zvýšit počet svých klientů z původních 680 tisíc na současných 820 tisíc.


Raiffeisenbank poskytuje široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele již od roku 1993. Klienty obsluhuje po celé České republice. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).

Equa bank se zaměřuje, kromě jiného, na spotřebitelské úvěry a obsluhuje 488 000 zákazníků. Navrhovaná akvizice je součástí strategie RBI rozšiřovat svou působnost na vybraných klíčových trzích. Obchodní modely společností Equa bank a Raiffeisenbank se navzájem přirozeně podporují, proto by toto spojení vedlo k významným strategickým synergiím i dalšímu rozvoji nejen v oblasti digitálních služeb pro klienty. Přestože je Equa bank podle objemu aktiv výrazně menší než Raiffeisenbank, vysoká míra spokojenosti zákazníků banky a její působivý růst v oblasti půjček z ní dělá pro Raiffeisenbank atraktivní akvizici. Ke konci roku 2021 byla celková aktiva Equa bank ve výši 2,8 miliardy EUR. Za stejné období vykázala Raiffeisenbank celková aktiva 15,7 miliardy EUR.