zavřít panel
Toto pole je povinné

Víte, že přes vyhledávání najdete i pobočky?
Stačí zadat město nebo adresu.

Možná, že hledáte...

Vinou pandemie se příjmy snížily více než třetině Čechů. Dvě pětiny jich nemá finanční rezervu na déle než měsíc

6. 5. 2020

Téměř 4 z 10 Čechů pocítili dopad pandemie na své příjmy. Třetina jich má finanční rezervu na 4 a více měsíců, 42 procent maximálně na měsíc. O zaměstnání v době krize přišlo 7 procent dotazovaných. Vyplývá to z průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisenbank.

Příjmy se snížily častěji těm, kteří mají děti ještě na základní škole (50 %). Ztráty zaměstnání se většina Čechů nebojí (78 %), přišlo o něj však už 7 % dotazovaných a dalších 16 % má obavy z jeho ztráty.

„Uvědomujeme si, že je současná situace pro určité skupiny obyvatel po finanční stránce náročná, a proto se jim snažíme vycházet co nejvíce vstříc. Jednou z možností, jak alespoň krátkodobě ulevit rodinnému rozpočtu, je odložení splátek o tři až šest měsíců,” říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Třetina dotázaných má finanční rezervu na déle než 4 měsíce, čtvrtina (24 %) na 2-3 měsíce a 42 % na méně než 1 měsíc. Lépe zabezpečení jsou ti s vysokoškolským vzděláním s příjmem domácnosti přes 40 000 korun měsíčně. V domácnostech s příjmem do 20 000 korun je dokonce 60 % těch, kteří mají rezervu na maximálně jeden měsíc.

„V situaci, kdy je rozpočet našponovaný, je potřeba ještě více přemýšlet a plánovat nutné výdaje. Pro případ, že se financí krátkodobě přeci jen nedostává, představuje určitou pomoc kontokorent nebo kreditní karta. Jsou lepšími alternativami, než nesplácení finančních závazků nebo pochybné půjčky, které lidi mohou snadno dostat do dluhové pasti,” doplňuje Kopecká.

Průzkum provedla agentura NMS Market Research v dubnu 2020 online v Českém národním panelu dotazováním na reprezentativním vzorku 1066 respondentů ve věku 18-65 let.