Za první pololetí 2018 vykázala Raiffeisenbank zisk ve výši téměř 1,7 miliardy korun

9. 8. 2018
  • Meziroční růst klientských úvěrů o 7,5 % na 226 miliard Kč
  • Klientské vklady dosáhly výše 249 miliard Kč a v meziročním srovnání jsou prakticky na úrovni vkladů přijatých během prvního pololetí roku 2017
  • Celková aktiva banky meziročně poklesla o 5,6 % na 342 miliard Kč
  • Čistý zisk banky meziročně poklesl o 4,2 % na 1,65 miliardy Kč
  • Silná kapitálová pozice: kapitálová přiměřenost ve výši 16,41 %

Z důvodů implementace standardu IFRS9 byla pro potřeby meziročního srovnání data za první polovinu roku 2017 zpětně přepočtena dle této nové metodiky.

„V průběhu prvního pololetí letošního roku se nám dařilo dále růst v oblasti úvěrů. Platí to jak pro retailové bankovnictví, a tedy spotřebitelské či podnikatelské úvěry, tak i pro segment velkých korporací,“ říká Igor Vida, generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank.

„Mírný meziroční pokles čistého zisku byl zapříčiněn jednorázovými vlivy v roce 2017, které se letos neopakovaly. Šlo zejména o výnos z prodeje státních dluhopisů v prvním čtvrtletí 2017 a rovněž o efekt ukončení devizových intervencí ČNB. Bez započtení těchto vlivů, jednorázově navyšujících výsledek prvního pololetí roku 2017, by letos čistý zisk banky meziročně vzrostl o 11 %,“ uvádí Igor Vida.

„Jednou z našich priorit je kontinuální zvyšování komfortu pro zaměstnance i klienty banky. Během prvních šesti měsíců roku 2018 jsme v souladu s tímto cílem inovovali naši bankomatovou síť o bezkontaktní čtečky, díky kterým lze peníze vybrat bez vložení karty do bankomatu. Do konce letošního roku bychom chtěli takto vybavit přes 70 % bankomatů a zároveň pokrýt více než polovinu vlastní sítě vkladovými bankomaty,“ dodává Igor Vida.

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA PRVNÍ POLOLETÍ 2018

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY

Čistý zisk banky za první pololetí roku 2018 dosáhl výše 1,65 miliardy Kč, což představuje meziroční pokles o 4,2 %. Celkové provozní výnosy ve výši 5,17 miliardy Kč zůstaly prakticky na stejné úrovni jako v prvním pololetí roku 2017.

Ostatní výnosy banky, které zahrnují především výnosy z operací na finančních trzích, meziročně poklesly o 37,3 % na 735 milionů Kč. Hlavním důvodem tohoto meziročního poklesu je fakt, že výnosy prvních šesti měsíců roku 2017 jednorázově navyšoval příjem
z prodeje státních dluhopisů. Čisté úrokové výnosy banky vzrostly o 14,9 % a dosáhly tak výše 3,46 miliardy Kč. Tento růst je tažen zejména nárůstem tržních sazeb. Čisté příjmy
z poplatků mírně vzrostly o 3,8 % na 958 milionů Kč.

VKLADY A ÚVĚRY

Celková aktiva banky dosáhla výše 342 miliard Kč a meziročně tak poklesla o 5,6 % primárně v důsledku nižšího zůstatku přebytečné likvidity uložené v centrální bance. Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o 7,5 % na 226 miliard Kč. K růstu přitom došlo ve financování domácností (hypotéky a spotřebitelské úvěry) i firem. Objem přijatých vkladů od klientů ve výši 249 miliard Kč se oproti prvnímu pololetí roku 2017 takřka nezměnil.

NÁKLADY

Provozní náklady ve výši 2,96 miliardy Kč se oproti prvnímu pololetí roku 2017 snížily
o 1,9 %, a to i navzdory vyššímu příspěvku banky do Fondu pro řešení krize. Jde o jasnou známku dobré nákladové disciplíny Raiffeisenbank.

ŘÍZENÍ RIZIK

Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek jsou sice v meziročním srovnání vyšší
o 31,5 %, nicméně i tak dosahují pouze hodnoty 176 milionů Kč. Stále se jedná o velmi dobrý výsledek. Primárním důvodem meziročního nárůstu je nízká úroveň těchto nákladů
v prvním pololetí loňského roku, kdy banka rozpouštěla některé, již nepotřebné, opravné položky k pohledávkám.

KAPITÁL

Kapitálová přiměřenost banky k 30. červnu 2018 dosáhla výše 16,41 %. Na konci dubna 2018 rozhodla valná hromada banky o rozdělení zisku za rok 2017 ve výši 2,82 miliardy Kč, kdy částka 1,69 miliardy Kč byla použita na výplatu akcionářů a částka 1,13 miliardy Kč byla převedena do nerozděleného zisku. Navýšení nerozděleného zisku má pozitivní dopad
na kapitálovou přiměřenost banky.

VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI 1. POLOLETÍ ROKU 2018

• V pondělí 25. června 2018 oslavila Raiffeisenbank 25. let působení na českém trhu.

• V červnu 2017 představila Raiffeisenbank nové internetové bankovnictví, do něhož
v průběhu loňského roku převedla klienty především z řad fyzických osob. V prvním pololetí letošního roku banka na nové internetové bankovnictví postupně převádí také podnikatele a firmy.

• V dubnu se novým členem představenstva Raiffeisenbank stal Martin Stotter, který
je z pozice CRO (Chief Risk Officer) zodpovědný za oblast řízení rizik.

• Raiffeisenbank jmenovala na pozici ombudsmanky Jarmilu Brčákovou. Ta přebírá pomyslné žezlo od Petra Rögnera, který po dlouholetém a úspěšném působení
v bance odchází do penze.

• Pražské Letiště Václava Havla má nově zrekonstruovaný salonek pro náročné klienty Raiffeisenbank, ale i další hosty. Nachází se ve 2. patře odletové haly na Terminálu 2 a všechny jeho výhody jsou zdarma k dispozici držitelům vybraných prémiových platebních karet Raiffeisenbank.