INDEX EXPORTU: RŮST KAM AŽ DOHLÉDNE

10. 1. 2017

Podle Indexu Exportu poroste český vývoz celé první čtvrtletí 2017, a to nejrychlejším tempem za poslední dva roky. Ve všech třech měsících by se růst vývozu měl pohybovat nad 8 % v meziročním srovnání.

„Měsíční hodnota vývozu se v tzv. národní metodice (zohledňující změnu vlastnictví) opakovaně v prvním čtvrtletí 2017 přehoupne přes hranici 300 miliard korun, která byla poprvé v historii ČR pokořena teprve nedávno,“ odhaduje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s., a dodává: „růst českého vývozu se bude opírat o oživení klíčových ekonomik eurozóny, růst zakázek v Německu a stále ještě stabilní kurz české koruny.“ Investiční plán nového amerického prezidenta Donalda Trumpamůže být dalším impulsem pro růst českého vývozu (napřímo nebo v podobě reexportu z evropských zemí).

„Předstihové indikátory opravdu nalévají optimismus na 1.Q 2017, ale realita druhého pololetí minulého roku tak optimistická není. Důvodem je nedostatek pracovních sil, který významně snižuje očekávání z předstihových indikátorů. Tento trend lze očekávat i v prvním pololetí tohoto roku, a proto bych nebyl až tak optimistický,“ doplňuje místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Šetření mezi českými vývozci

Vedle Indexu Exportu provádí Raiffeisenbank a.s. ve spolupráci s Asociací exportérů jednou za tři měsíce šetření mezi českými vývozci. V rámci tohoto šetření vývozci odpovídali na dvě otázky „Jak hodnotíte současnou úroveň exportu Vaší společnosti ve srovnání s obdobím před 3 měsíci?“ a „Jaký očekáváte vývoj exportu Vaší společnosti za následující 3 měsíce ve srovnání s dneškem?“ Respondenti pokaždé vybírají ze škály 0-100.

Na konci roku 2016 čeští exportéři hodnotili současný i budoucí vývoj vývozu stejně jako v září 2016 (dle mediánu stabilita na rovných 50 bodech).„Většina exportérů očekává stabilitu, někteří ale avizují výrazné zvýšení vývozu díky dlouhodobějším kontraktům, které se teprve rozjíždí. Na druhou stranu v průzkumu ale opět zaznělo, že na českém trhu práce akutně chybí zaměstnanci. Společně všichni exportéři hledí do roku 2017 s velkými očekáváními a připravují se jak na politiku nového amerického prezidenta D. Trumpa, tak na návrat inflace a konec kurzového závazku České národní banky“ uvádí Helena Horská.