Za první čtvrtletí 2019 vykázala Raiffeisenbank zisk ve výši 892 milionů korun

15. 5. 2019
  • Meziroční růst klientských úvěrů o 11,8 % na 241 miliard Kč
  • Klientské vklady dosáhly výše 266 miliard Kč, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 7,3 %
  • Celková aktiva banky meziročně vzrostla o 3,4 % na 357 miliard Kč
  • Čistý zisk banky se meziročně zvýšil o 38,9 % na 892 milionů Kč
  • Silná kapitálová pozice: kapitálová přiměřenost k 31. 3. 2019 ve výši 16,44 %

„V průběhu prvního čtvrtletí 2019 se v porovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšil objem depozit i úvěrů. O téměř 39 procent pak meziročně vzrostl i čistý zisk banky, který dosáhl výše 892 milionů Kč,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Igor Vida.

„V oblasti retailového bankovnictví se nám dále daří oslovovat nové klienty. Již od začátku roku jim v podobě nového spořicího účtu nabízíme nejlepší podmínky na trhu. V divizi korporátního bankovnictví jsme pak meziročně navýšili objem čerpaných úvěrů o 11 procent, přičemž tahounem růstu zde byl primárně segment velkých podniků a korporací,“ uvádí Igor Vida.

„Mezi klíčové priority roku 2019 patří další zvýšení klientské spokojenosti. Pracovat budeme například na vylepšení mobilní aplikace, již jsme veřejnosti představili před vánočními svátky a která přináší nové funkcionality, vyšší stupeň zabezpečení i nový design. Zaměříme se i na přípravu mobilních plateb či na nový autentizační nástroj, který postupně nahradí zasílané SMS zprávy, a pokračovat bude i významný projekt nového front‑endu pro naši pobočkovou síť,“ dodává Igor Vida.

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ 2019

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY
Čistý zisk banky za první čtvrtletí roku 2019 dosáhl výše 892 milionů Kč, což představuje meziroční růst o 38,9 %. Celkové provozní výnosy vzrostly o 11,2 % na 2,86 miliardy Kč.

Ostatní výnosy banky, které zahrnují především výnosy z operací na finančních trzích, meziročně poklesly o 11,7 % na 311 milionů Kč. Čisté úrokové výnosy banky vzrostly
o 20,9 % a dosáhly tak výše 2,11 miliardy Kč. Tento růst je tažen zejména nárůstem tržních sazeb. Čisté příjmy z poplatků poklesly o 10,5 % na 410 milionů Kč.

VKLADY A ÚVĚRY
Celková aktiva banky dosáhla výše 357 miliard Kč a meziročně tak vzrostla o 3,4 %.
Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o 11,8 % na 241 miliard Kč.
K růstu přitom došlo v oblasti financování domácností i firem. Objem přijatých vkladů
od klientů se meziročně zvýšil o 7,3 % na 266 miliard Kč. Na rozdíl od aktiv je v případě pasiv růst tažen primárně domácnostmi.

NÁKLADY
Provozní náklady ve výši 1,77 miliardy Kč se ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2018 zvýšily o 7,4 %. Hlavní příčinou nárůstu je vyšší odhadovaný příspěvek banky do fondu pojištění vkladů za rok 2019.

ŘÍZENÍ RIZIK
Raiffeisenbank si i nadále udržuje velmi dobrou kvalitu svého úvěrového portfolia. Ztráty
ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek jsou v absolutní hodnotě v meziročním srovnání nižší o 152 milionů Kč, když v prvním kvartálu 2019 došlo k čistému rozpuštění opravných položek ve výši 36 milionů Kč. Tento kladný výsledek je způsoben rozpuštěním rezerv primárně ve firemním segmentu.

KAPITÁL
Kapitálová přiměřenost banky k 31. březnu 2019 dosáhla výše 16,44 %.

VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI 1. ČTVRTLETÍ ROKU 2019

• Od 1. ledna nabízí Raiffeisenbank spořicí účet eKonto XL s úrokovou sazbou 3 % p.a. Nabídka platí pro všechny, kteří si v bance otevřou osobní účet eKonto KOMPLET nebo eKonto SMART. Výhodné úročení se vztahuje na spořenou částku do 150 tis. Kč po dobu šesti měsíců.

• Ani v roce 2019 nemění Raiffeisenbank svůj dlouhodobým cíl, a to být klientům
    co nejvíce na blízku a rozšiřovat svá zastoupení v regionech České republiky. V úterý 15. ledna proto otevřela novou pobočku ve Vsetíně.
  • Předzvěstí jara se už tradičně staly Hypodny u Raiffeisenbank. Zájemci o nový hypoteční úvěr mohou při splnění podmínek od 18. 2. do 28. 6. 2019 po podpisu smlouvy získat mimořádný bonus ve výši 5000 Kč. Banka navíc nabízí sjednání úvěru s pomocí takzvaného vzdáleného hypotečního poradce, díky kterému lze vše řešit
    z pohodlí domova.
  • Raiffeisenbank má v čele svého privátního bankovnictví Friedrich Wilhelm Raiffeisen (FWR) nového ředitele, Jiřího Zelinku. Ten od března řídí zkušený tým profesionálů, kteří pro klienty vytvářejí optimální strategii zhodnocování jejich aktiv.

Odkaz na zprávu o hospodářských výsledcích Raiffeisen Bank International.