Pro ukládání peněz Češi nejvíce využívají spořicí účty

14. 8. 2018

Podle průzkumu Raiffeisenbank spoří až 86 % Čechů ve věku 25 až 55 let. Ke spoření využívají primárně spořicí účet a penzijní připojištění, nejčastějším důvodem
ke spoření je pak vytvoření finanční rezervy a spoření na důchod.

ke spoření je pak vytvoření finanční rezervy a spoření na důchod.

„Těší nás, že Češi spoří pravidelně. Průměrně si odkládají 3 600 korun měsíčně a za rok tak zvládnou našetřit 43 200 korun. V případě spoření platí, že čím vyšší vzdělání a příjem lidé mají, tím větší cítí potřebu spořit,” říká Roman Přeučil, produktový manažer Raiffeisenbank.

Pokud Češi spoří, využívají především spořicí účet a penzijní připojištění - shodně 58 %. Stavební spoření má 39 % lidí a peníze do obálky si dává více než pětina dotazovaných. Častěji pak nespoří lidé s příjmem do 20 tisíc korun, mladí lidé a lidé s názorem, že spořit smysl nemá, protože hodnota jejich úspor klesá.

Za účelem vytvoření finanční rezervy spoří 75 % Čechů. Na dovolenou si šetří 34 % oslovených, 18 % spoří „jen tak“ a 15 % respondentů průzkumu uvedlo, že spoří na své koníčky. Mladí lidé ve věku od 25 do 34 let šetří zejména na bydlení či svatbu. Naopak starší lidé nad 45 let šetří ve větší míře na důchod.

„Pro Čechy je důležité mít naspořené peníze ihned k dispozici, aby je mohli co nejdříve využít. U Raiffeisenbank je spořicí účet přímo propojen s tím běžným, takže má klient peníze v případě potřeby na svém účtu okamžitě,” doplňuje Roman Přeučil.

Publikované výsledky jsou součástí výzkumu realizovaného výzkumnou agenturou Ipsos pro Raiffeisenbank. Průzkum byl proveden metodou online dotazování, celkem bylo dotázáno 802 respondentů ve věku 25 až 55 let s osobním příjmem nad 15 tisíc Kč měsíčně. Sběr dat proběhl v květnu 2018.